Newsletter

Craiova,Romania
bd.Decebal 23 (zona Rocada)
Tel: +0040 - 728 283410
Tel: +0040 - 251 410400
Fax: +0040 - 251 418655

Email: sales@helpan.ro
Email: contact@helpan.ro
Email: office@helpan.ro

Open Office
Luni-Vineri,
09:00-18:00 (GMT+2)
Vizita la HELCO

Romanii vor putea manca paine nefortifiata doar din import

Date noi despre fierul in paine

Asa cum am mai anuntat si intr-o stire anterioara Ministerul Sanatatii Publice (MSP) a propus un proiect prin care doreste sa introduca fier si acid folic in faina destinata consumului uman de pe piata interna pentru a preveni anemia, a reduce defectele la nastere, rata accidentelor cardiovasculare, precum si pentru a spori productivitatea muncii.

Potrivit unui proiect supus dezbaterii publice, propunerea Ministerului Sanatatii de a introduce fier si acid folic in faina produsa sau importata care se va comercializa pe piata interna ar putea intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2008, conditii in care pretul painii la raft pentru cantitatea de 300 de grame va creste, potrivit estimarilor MSP cu 0,192 lei pe an.

Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) a propus, recent, sa se utilizeze faina fortifiata doar pentru o anumita cantitate de paine, urmand ca acest tip de faina sa fie utilizat integral in cazul programului "Laptele si Cornul".

Presedintele patronatului din industria de panificatie ANAMOB, Viorel Marin, a declarat ca daca se aproba ordinul privind fortifierea painii, Romania nu poate importa faina fara fier, dar este permis importul de paine nefortifiata.  Totodata a mai declarat ca fortifierea painii nu incalca dreptul consumatorului de a alege, deoarece se poate gasi pe piata paine fara fier din import.

Pe de alta parte, presedintele Rompan, Aurel Popescu este de parere ca acest lucru este deosebit de grav deoarece romanii vor ajunge sa consume foarte multa paine din import. Acesta a mai subliniat si faptul ca fortifierea fainii propusa de Ministerul Sanatatii reprezinta o bariera netarifara in calea comertului intracomunitar, iar acest punct de vedere este impartasit si la Bruxelles.

Consumatorilor trebuie sa li se ofere posibilitatea de a opta pentru un anumit tip de paine :asa cum exista paine cu sau fara sare, asa trebuie sa fie si cu painea fortifiata.

Dezbaterea pe aceasta tema pare sa fie totusi departe de finalitate. Pana nu se vor trasa directii clare si nu va exista o lege extrem de bine elaborata, astfel incat sa satisfaca cerintele tuturor consumatorilor, se pare ca nu vom stii cu exactitate ce tip de paine vom consuma incepand cu anul viitor

Vrei consiliere specializata pentru proiectele tale? Suna-ne acum !

  1. Telefoneaza-ne la numarul 0728.283.410 sau 0728.283.411
  2. completeaza formular valabil online
  3. scrie-ne la adresa contact@helco.ro

HELCO ROMANIA

Bld.Decebal nr.23 , Craiova
str. Henry Ford 254,Craiova
tel:0251/410 400 , fax : 0251/418655
http://www.helco.ro/


Aboneaza-te gratuit la newsletter.

Primeste pe mail stiri din industria alimentara .

STIRI: