Newsletter

Craiova,Romania
bd.Decebal 23 (zona Rocada)
Tel: +0040 - 728 283410
Tel: +0040 - 251 410400
Fax: +0040 - 251 418655

Email: sales@helpan.ro
Email: contact@helpan.ro
Email: office@helpan.ro

Open Office
Luni-Vineri,
09:00-18:00 (GMT+2)
Vizita la HELCO

Alergia la paine

Un aliment care este folosit zilnic in alimentatie, cum este painea, poate cauza alergii pentru 2%dintre romani.

Cei mai afectati sunt copiii.

 


De fapt, alergia nu este la painea in sine, ci la o componenta proteica, denumita gluten, ce se regaseste in faina de grau, orz, secara si ovaz. Aceasta asa-zisa alergie, cunoscuta sub numele de intoleranta la gluten sau boala celiaca, este intalnita la 0,7-2% din populatia Europei. Cel mai frecvent, intoleranta la gluten debuteaza la copii cu varste cuprinse intre 18 luni si 2 ani.

Boala, zgomotoasa in copilarie

Odata ce te-ai nascut cu aceasta sensibilitate nu mai poti scapa de ea toata viata. „Boala celiaca este „zgomotoasa” atunci cand debuteaza la varsta mica: se manifesta prin episoade diareice frecvente sau cu diaree cronica. La copilul mai mare si la adult boala se poate manifesta prin simptome atipice mai putin legate de aparatul digestiv: crestere in inaltime deficitara, constipatie sau anemie care nu se rezolva dupa tratamentul cu fier”, explica doctorul Alina Stanescu Pop, medic pediatru la Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului „Alfred Rusescu” din Bucuresti.

Excluderea glutenului, singurul tratament

Cauzele aparitiei intolerantei la gluten sunt inca dezbatute. Specialistii sustin ca este o boala intalnita la persoanele cu o sensibilitate innascuta. O vina ar avea-o si introducerea prea devreme a alimentelor pe baza de gluten in alimentatia bebelusului. „Se considera ca, intr-o familie in care un membru are aceasta boala, exista posibilitatea ca si ceilalti membri sa o dezvolte”, subliniaza doctorul pediatru  Alina Stanescu Pop. Nu exista medicamente sau vaccinuri pentru tratarea acestei alergii. Doar abtinerea de la consumul de produse care contin gluten poate trata boala. „Daca glutenul este exclus din alimentatie, persoana care poarta aceasta sensibilitate se poate dezvolta perfect sanatos”, afirma medicul pediatru.

Eliminarea glutenului nu creeaza carente, el neavand nicio valoare nutritiva. „Poate fi inlocuit cu faina de orez, legume, fructe, carne, lactate”, spune doctorul Eduard Adamescu, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli de metabolism la Cabinetul de Obezitate Calea Mosilor din Bucuresti.Mentinerea in alimentatie a glutenului la cei care nu-l tolereaza poate avea urmari pe termen lung: crestere deficitara, infertilitate, osteoporoza precoce (la 20, 30 de ani) sau chiar cancer la nivelul tubului digestiv.

Sfaturi

Unde si cum se depisteaza boala

Diagnosticul de intoleranta la gluten se pune dupa efectuarea biopsiei de mucoasa intestinala si inainte de excluderea glutenului din alimentatie. De curand au fost infiintate patru centre regionale pentru depistarea bolii la copii: Clinica 3 pediatrie din Spitalul „Sfanta Maria” din Iasi, Clinica 2 a Spitalului de Copii din Cluj, Clinica de Pediatrie a Spitalului „Louis Turcanu” din Timisoara si IOMC „Alfred Rusescu” din Bucuresti. Pentru adulti, depistarea intolerantei la gluten se poate face in orice sectie de gastroenterologie.

Cei diagnosticati cu celiachie trebuie sa fie foarte atenti la ce mananca. Ei trebuie sa evite painea, produsele din paine, pastele fainoase. Fara a avea nicio legatura cu produsele din faina, si inghetata are doza ei de gluten. Siropul de orez brun, maltul, aroma de malt, aromele naturale si artificiale, sunca vegetala si crutoanele pot avea derivate de cereale interzise, de aceea este important sa se verifice pe eticheta continutul de gluten.

Produse de panificatie fara gluten (paste fainoase din faina de orez si biscuiti aglutenici) se pot gasi la Institutul de Chimie Alimentara din Bucuresti.

Vrei consiliere specializata pentru proiectele tale? Suna-ne acum !

  1. Telefoneaza-ne la numarul 0728.283.410 sau 0728.283.411
  2. completeaza formular valabil online
  3. scrie-ne la adresa contact@helco.ro

HELCO ROMANIA

Bld.Decebal nr.23 , Craiova
str. Henry Ford 254,Craiova
tel:0251/410 400 , fax : 0251/418655
http://www.helco.ro/


Aboneaza-te gratuit la newsletter.

Primeste pe mail stiri din industria alimentara .

STIRI: