Uniunea Europeana contribuie cu 80%, iar restul, de 20%, provine de la bugetul de stat.
Intreprinderile mici si mijlocii din sectoare precum panificatia, producerea inghetatei sau prelucrarea lemnului pot depune proiecte, incepand cu 1 mai, pentru finanta ri de pana la trei milioane de euro, printr-o schema de ajutor de stat din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Potrivit Vivianei Vasile, director in Ministerul Agriculturii, "cererile se pot depune de la 1 mai, iar cinci luni consecutive, pana la sfarsitul anului 2008, IMM-urile pot sa faca depuneri. Daca nu se consuma fondurile, termenul de aplicare a schemei se poate prelungi si anul viitor. Cei care vor sa obtina aceasta schema de ajutor trebuie sa urmareasca acelasi principiu ca si la alte masuri din cadrul PNDR". Institutia a elaborat doua scheme de ajutor de stat pentru firmele din anumite domenii, care nu erau eligibile in cadrul masurilor programului de dezvoltare rurala.
De prima schema de ajutor pot beneficia IMM-urile din sectorul panificatie, dulciuri si produse zaharoase (fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei si a produselor zaharoase), inghetata, alimente omogenizate si dietetice (de exemplu lapte praf pentru sugari, lapte si alimente pentru copii mici, alimente cu continut redus de calorii, pentru controlul greutatii, pentru sportivi).
Totodata, sunt finantate si firmele care proceseaza produse agricole pentru obtinerea sau utilizarea energiei din surse regenerabile si a biocombustibililor. Valoarea estimata a ajutorului de stat care va fi acordat prin aceasta schema este de 118,1 milioane de euro, fonduri nerambursabile (reprezentand 80% finantare UE, 20% de la bugetul de stat). Valoarea maxima a finantarii acordate pentru un singur proiect este de trei milioane de euro, fondurile nerambursabile acoperind cel mult 50% din suma necesara investit iei (40% in cazul regiunii Bucures ti-Ilfov). Se pot finanta achizi- tiile de utilaje, echipamente, mijloace de transport, constructia sau modernizarea unor spatii de product ie sau depozitare.
Maximum doua milioane euro per proiect
A doua schema de ajutor de stat este destinata IMM-urilor din domeniul lemnului (uscarea lemnului, recoltarea, sortarea si transportul de arbori, colectarea de rumegus, prelucrarea lemnului), dar si firmelor care colecteaza, sorteaza, ambaleaza sau depoziteaza, in scopul vanzarii, ciuperci de padure, fructe de padure sau alte produse similare (muschi, licheni, plante medicinale, flori si frunze cu calitati aromo-terapeutice). Fondurile pentru aceasta a doua schema sunt de 110 milioane de euro (80% fonduri UE, 20% fonduri de la bugetul de stat), iar valoarea maxima a finantarii este de doua milioane de euro pentru un proiect. IMM-urile pot beneficia de schemele de ajutor daca nu sunt considerate firme in dificultate.
Programul National de Dezvoltare Rurala a fost lansat oficial la 3 martie, iar in prima sesiune, incheiata la 28 martie, au fost depuse 918 solicitari, in valoare totala de 728,7 milioane de euro. A doua sesiune se deruleaza in perioada 2-25 aprilie, iar proiectele depuse vor viza de asemenea trei masuri, respectiv modernizarea exploatat iilor, cresterea valorii adaugate a produselor agricole si forestiere si renovarea si dezvoltare a satelor. Fondurile alocate pentru a doua sesiune sunt de de 211,9 milioane de euro.
Preluat de pe portalul BaniiNostri